Jadłospis
Od 11.09.2017 do 15.09.2017
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (11-09-2017) |
● Zupa kalafiorowa z jarzynami (9) ● Kurczak gotowany na parze w pomidorach z bazylią, makaron pełnoziarnisty (1), żółty ser (7), kompot wieloowocowy |
● Filet z kurczaka gotowany na parze z cebulką ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej i pekińskiej z pomidorem, koperkiem i śmietaną (7) |
Wtorek (12-09-2017) |
● Zupa ogórkowa z jarzynami, zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Filet z udźca indyka gotowany na parze w jarzynach (1, 9), kasza gryczana z cebulką (1), surówka z białej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Ryż mieszany biały i pełnoziarnisty z jabłkami i cynamonem ● Ziemniaki ● Makaron z tuńczykiem warzywami i jajkiem (1, 3) ● Sałatka z dwóch rodzajów sałat z rzodkiewką (10) |
Środa (13-09-2017) |
● Fasolka po bretońsku z jarzynami (1) ● Kopytka z musem z truskawek i bananów, kompot wieloowocowy |
● Sznycel wieprzowy (1, 3) ● Ziemniaki ● Burrito wegetariańskie z papryką, marchewką, cebulą, pietruszką, czerwoną fasolą, cukinią i serem ● Sałatka z sałaty lodowej z rukolą i pomidorem |
Czwartek (14-09-2017) |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych (1, 3), ziemniaki, surówka z marchewki z jabłkiem, kompot wieloowocowy |
● Sałatka grecka (7,10) |
Piątek (15-09-2017) |
● Krem z pora i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi(1, 9) ● Paluszki z dorsza i miruny z sezamem - wyrób własny (1, 3, 11), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Pierogi ruskie z cebulką(1, 3, 7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)