Jadłospis
Od 12.11.2018 do 16.11.2018
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Wtorek (13-11-2018) |
● Zupa ogórkowa z jarzynami, zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Sznycel wieprzowo-wołowy (1, 3), ziemniaki, bukiet warzyw gotowanych na parze - marchewka mini, fasolka szparagowa i kalafior, kompot wieloowocowy |
● Pierogi z twarogiem, masłem, lekko posypane cukrem (1, 3, 7), kompot wieloowocowy ● Ziemniaki ● Burrito wegetariańskie z papryką, czerwoną fasolą, cebulą, kukurydzą, pomidorem, marchewką, pietruszką i serem (1, 3, 6) ● Sałatka z dwóch rodzajów sałat z rzodkiewką (10) |
Środa (14-11-2018) |
● Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną (1, 9) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z owocami i naturalną bitą śmietaną (1, 3, 7) |
● Udziec z indyka gotowany na parze w jarzynach (1, 9) ● Naleśniki z warzywami - z pieczarkami, pomidorem, kukurydzą, marchewką, cebulką, zieloną pietruszką i serem (1, 3, 7) ● kasza pęczak ● Ziemniaki ● Sałatka z roszponki, lodowej i pomidorów z oliwkami |
Czwartek (15-11-2018) |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● Schab pieczony w jarzynach (4) kluski śląskie (3), kapusta biała gotowana kompot wieloowocowy |
● Sałatka grecka (7,10) |
Piątek (16-11-2018) |
● Fasolka po bretońsku z jarzynami (1) ● Paluszki z dorsza i mintaja z sezamem - wyrób własny (1, 3, 11), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Jajko w sosie koperkowym (1, 3, 5) ● Ziemniaki ● marchew z groszkiem na gęsto (1) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)