Jadłospis
Od 13.05.2019 do 17.05.2019
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (13-05-2019) |
● Zupa ziemniaczana z jarzynami (9) ● Spaghetti bolognese z mięsa wieprzowego i jarzyn z makaronem pełnoziarnistym i serem(1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Filet z kurczaka panierowany (1, 3) ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z melonem i rukolą (10) ● Spaghetti wegetariańskie (1, 9) |
Wtorek (14-05-2019) |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● Filet z indyka z warzywami - cukinią, papryką, i pieczarkami, ryż, marchewka mini z groszkiem, kompot wieloowocowy |
● Sałatka z trzech rodzajów sałat z pomidorem i ziarnami słonecznika ● Filet z kurczaka pieczony z boczkiem ● Zapiekanka z warzywna (1, 3, 7) ● Ziemniaki ● Kluski na parze z sosem budyniowym (1, 6*, 7) |
Środa (15-05-2019) |
● Żurek śląski z jarzynami (1, 9) ● Naleśniki z mąki pełnoziarnistej i zwykłej (1, 3, 7) z owocami i bitą śmietaną naturalną (7), kompot wieloowocowy |
● Kulki wieprzowo-drobiowe w sosie koperkowym (1, 7) ● Kasza gryczana ● Sałatka z rzodkiewką, kiszonym ogórkiem i kukurydzą ● Ziemniaki ● Buraczki ● Makaron z warzywami, tuńczykiem i jajkiem (1) |
Czwartek (16-05-2019) |
● Zupa ogórkowa z jarzynami, zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Pieczone udko z kurczaka (1), kluski śląskie, kapusta czerwona gotowana lekko okraszona boczkiem, kompot wieloowocowy |
● Sałatka z sałaty lodowej z roszponką, papryką i cebulą (10) ● Kotlety wegetariańskie z kalafiora (1, 3) |
Piątek (17-05-2019) |
● Zupa pomidorowa z ryżem i jarzynami (4) ● Filet z dorsza (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Pierogi ruskie z cebulką(1, 3, 7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)