Jadłospis
Od 27.05.2019 do 31.05.2019
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (27-05-2019) |
● Kapuśniak z jarzynami (9) ● Kurczak pieczony, sos z pomidorów i włoszczyzny z bazylią, makaron pełnoziarnisty posypany żółtym serem (1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z rukolą, pomidorami i migdałami (migdały mogą zawierać śladowe ilości - 1* ,5* ,6*,7 * 8*,11*, 7* 10) ● Filet z kurczaka panierowany (1, 3) |
Wtorek (28-05-2019) |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● Filet z indyka (1, 3), ziemniaki, bukiet warzyw gotowanych na parze - marchewka mini, fasolka szparagowa i kalafior, kompot wieloowocowy |
● Burrito wegetariańskie z papryką, czerwoną fasolą, cebulą, kukurydzą, pomidorem, marchewką, pietruszką i serem (1, 3, 6) ● Kopytka z musem z truskawek ● Sałatka z kiszonego ogórka z cebulą i pomidorem |
Środa (29-05-2019) |
● Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną (1, 9) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z twarogiem i musem z wiśni (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Ziemniaki ● Kasza jęczmienna (1) ● Sałatka z roszponki i sałaty lodowej z papryką (10) ● Buraczki ● Kulki wieprzowo-drobiowe (1, 3, 7) ● Naleśniki z mięsem i warzywami (1, 3, 7) |
Czwartek (30-05-2019) |
● Krem z zielonego groszku i warzyw z groszkiem ptysiowym (1, 3, 9, 11*, 7*) ● Pieczone pałki z kurczaka (1, 3, 5*, 8*, 7*), ziemniaki, młoda, biała kapusta gotowana (1), kompot wieloowocowy |
● Sałatka z trzech rodzajów sałat z pomidorem i kukurydzą ● Kotlety wegetariańskie z warzywami (1, 3, 7) |
Piątek (31-05-2019) |
● Fasolka po bretońsku z jarzynami (1) ● Paluszki z dorsza i mintaja z sezamem - wyrób własny (1, 3, 11), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Ziemniaki ● marchew z groszkiem na gęsto (1) ● Jajko sadzone |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)