Jadłospis
Od 09.09.2019 do 13.09.2019
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (09-09-2019) |
● Zupa ziemniaczana z jarzynami (9) ● Spaghetti bolognese z mięsa wieprzowego i jarzyn z makaronem pełnoziarnistym i serem(1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Spaghetti wegetariańskie (1, 9) ● Filet pieczarkami i cebulką ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z melonem i rukolą (10) |
Wtorek (10-09-2019) |
● Rosół z ryżem i włoszczyzną (1, 9) ● Udziec z indyka gotowany na parze w jarzynach (1, 4), kasza jęczmienna, sałatka z ogórka kiszonego i pomidora, kompot wieloowocowy |
● Kluski na parze z sosem jogurtowym (7) ● Ziemniaki ● Kotlety warzywne (1, 3, 7) ● Sałatka z trzech rodzajów sałat z pomidorem |
Środa (11-09-2019) |
● Żurek śląski z jarzynami (1, 9) ● Kluski leniwe z twarogiem i musem owocowym (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Filet z kurczaka (soute) ● Kasza jęczmienna (1) ● Papryka faszerowana ryżem i warzywami-z cukinią, bakłażanem, kukurydzą, cebulą i pieczarkami posypana żółtym serem (7) ● Sałatka z rzodkiewką i zielonym ogórkiem |
Czwartek (12-09-2019) |
● Krem z zielonych warzyw z grzankami (1, 7 , 9) ● Panierowany filet z kurczaka (1, 3, 7), ziemniaki, surówka z selera z bakaliami, śmietaną i orzechami (7, 8, 4) |
● Sałatka z sałaty lodowej z roszponką, papryką i ziarnami słonecznika (10) ● Kotlety warzywne (1, 3, 7) |
Piątek (13-09-2019) |
● Zupa ogórkowa z jarzynami, zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Kotlety z jajka (1, 3), ziemniaki, fasolka szparagowa gotowana na parze, kompot wieloowocowy |
● Ryba w sosie paprykowym (1) ● Łazanki z kapustą, kiełbasą, pieczarkami i zieloną pietruszką |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)