Jadłospis
Od 05.10.2020 do 09.10.2020
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (05-10-2020) |
● Zupa ziemniaczana z jarzynami (9) ● Spaghetti bolognese z mięsa wieprzowego i jarzyn z makaronem pełnoziarnistym i serem(1, 7, 9), kompot wieloowocowy |
● Spaghetti wegetariańskie (1, 9) ● Sałatka z sałaty lodowej z melonem i rukolą (10) ● Ziemniaki ● Eskalopki z kurczaka (1, 3) |
Wtorek (06-10-2020) |
● Rosół z ryżem i włoszczyzną (1, 9) ● Udziec z indyka gotowany na parze w jarzynach (1, 4), kasza jęczmienna (1), marchewka z groszkiem na gęsto (1, 7), kompot wieloowocowy |
● Kluski na parze z sosem jogurtowym (1, 3, 7) ● Kotlety warzywne (1, 3, 7) ● Sałatka z trzech rodzajów sałat z pomidorem ● Makaron z warzywami- papryką, cukinią, cebulą, pieczarkami i groszkiem (1) |
Środa (07-10-2020) |
● Żurek śląski z jarzynami (1, 9) ● Placki z twarogiem na słodko (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Udziec z indyka gotowany na parze w jarzynach (1, 9) ● Bukiet warzyw gotowanych na parze ● Kasza jęczmienna (1) ● Sałatka z kiszonego ogórka z cebulą i pomidorem ● Burrito wegetariańskie z papryką, marchewką, cebulą, pietruszką, czerwoną fasolą, cukinią i serem |
Czwartek (08-10-2020) |
● Krem z dyni i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (1, 9) ● Filet z kurczaka panierowany (1, 3), ziemniaki, surówka Coleslaw, kompot wieloowocowy |
● Placki z kapusty pekińskiej (1, 3, 7) ● Sałatka grecka (7,10) |
Piątek (09-10-2020) |
● Zupa pomidorowa z makaronem i jarzynami zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Filet z dorsza (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Łazanki z kapustą, kiełbasą, pieczarkami i zieloną pietruszką |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)