Jadłospis
Od 06.09.2021 do 10.09.2021
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (06-09-2021) |
● Zupa ziemniaczana z jarzynami (9) ● Spaghetti bolognese z makaronem pełnoziarnistym lub zwykłym, posypane żółtym serem (1, 7), kompot wieloowocowy |
● Spaghetti wegetariańskie (1, 9) ● Filet z kurczaka z pieczarkami i cebulką (1) ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z warzywami, rukolą i sezamem (10) |
Wtorek (07-09-2021) |
● Rosół z ryżem i włoszczyzną (1, 9) ● Filet z kurczaka soute (1), ziemniaki (7), mizeria z koperkiem (7), kompot wieloowocowy |
● Kluski na parze z sosem jogurtowym (1, 3, 7) ● Kotlety warzywne (1, 3, 7) ● Sałatka z trzech rodzajów sałat z pomidorem |
Środa (08-09-2021) |
● Żurek śląski z jarzynami (1, 9) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z twarogiem i musem z truskawek (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Udziec z indyka gotowany na parze w jarzynach (1, 4), kasza jęczmienna (1), bukiet warzyw gotowanych ● Papryka faszerowana ryżem i warzywami-z cukinią, bakłażanem, kukurydzą, cebulą i pieczarkami posypana żółtym serem (7) ● Sałatka z kiszonego ogórka i pomidora |
Czwartek (09-09-2021) |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (1, 6, 9) ● Filet z kurczaka panierowany (1, 3), ziemniaki (7), sałatka z sałaty lodowej z warzywami, rukolą i ziarnami słonecznika (10), kompot wieloowocowy |
● Placki z kapusty pekińskiej (1, 3, 7) |
Piątek (10-09-2021) |
● Zupa ogórkowa z jarzynami, zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Filet z dorsza (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Ryba zapiekana z pomidorami (1, 7) ● Makaron pełnoziarnisty z warzywami (1, 3, 7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)