Jadłospis
Od 14.09.2020 do 18.09.2020
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (14-09-2020) |
● Zupa jarzynowa z kaszą manną (1, 9) ● Potrawka z kurczaka gotowanego na parze z groszkiem, marchewką i ryżem (1), kompot wieloowocowy |
● Eskalopki z kurczaka (1, 3) ● Kotlety z ziemniaków z cebulką (3, 1) ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z rukolą, pomidorem i oliwkami |
Wtorek (15-09-2020) |
● Zupa fasolowa z jarzynami (9, 1) ● Kotlety mielone wieprzowo-drobiowe z kaszą (1, 3), ziemniaki, buraczki, kompot wieloowocowy |
● Pierogi z twarogiem, masłem, lekko posypane cukrem (1, 3, 7), kompot wieloowocowy ● Curry warzywne z ryżem ● Sałatka wielowarzywna (10) |
Środa (16-09-2020) |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (9, 1) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z owocami i naturalną bitą śmietaną (1, 3, 7) |
● Filet z indyka gotowany na parze, kasza gryczana z cebulką (1), surówka z białej
kapusty z koperkiem ● Kasza gryczana ● Kotlety z buraka i z jarzyn (1, 3, 7) ● Warzywa pieczone - cukinia, papryka, bakłażan i pieczarki ● Sałatka z pora i ogórka (7, 10) |
Czwartek (17-09-2020) |
● Zupa pomidorowa z makaronem i włoszczyzną (9) ● Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowo-wołowym i żółtym serem (1, 3, 7), sałatka wielowarzywna lub z kwaśną śmietaną, kompot wieloowocowy |
● Kopytka z warzywami i sosem pomidorowym (1, 3, 7) |
Piątek (18-09-2020) |
● Krupnik z jarzynami (1, 9) ● Filet z mintaja (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Tortilla z kurczakiem, sałatą, rukolą, pomidorem, cebulką, kukurydzą, serem i sosem jogurtowo-czosnkowym (1, 3, 7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)