Jadłospis
Od 18.11.2024 do 22.11.2024
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (18-11-2024) |
● Zupa jarzynowa z kaszą pęczak (1, 7, 9) ● Potrawka z kurczaka gotowanego na parze z groszkiem, marchewką i ryżem (1), kompot wieloowocowy |
● Eskalopki z kurczaka (1, 3) ● Kotlety z ziemniaków z cebulką (3, 1) ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z rukolą i pomidorem |
Wtorek (19-11-2024) |
● Fasolka po bretońsku z jarzynami (1, 9) ● Kotlety mielone wieprzowo-drobiowe z kaszą (1, 3), ziemniaki, buraczki, kompot wieloowocowy |
● Ryż mieszany biały i pełnoziarnisty z jabłkami i cynamonem ● Makaron pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami (wegetariański) lub z kurczakiem (1, 7) ● Sałatka wielowarzywna (10) |
Środa (20-11-2024) |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● Placki z twarogiem na słodko (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Filet z indyka gotowany na parze, kasza gryczana z cebulką (1), ● Burrito wegetariańskie z papryką, marchewką, cebulą, pietruszką, czerwoną fasolą, cukinią i serem ● Warzywa pieczone - cukinia, papryka, bakłażan i pieczarki ● Sałatka wielowarzywna z rzodkiewką (5) |
Czwartek (21-11-2024) |
● Krem z dyni, ze słonecznikiem oraz groszkiem ptysiowym (1,3,7, słonecznik może zawierać *śladowe ilości 1,5,6,7,8,11) ● Pieczone udko z kurczaka (1), kluski śląskie, kapusta czerwona gotowana, kompot wieloowocowy |
● Placki z cukinii (1, 3, 7) |
Piątek (22-11-2024) |
● Zupa pomidorowa z makaronem i włoszczyzną (9) ● Filet z dorsza (1, 3), ziemniaki (7), surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem (1,7), kompot wieloowocowy |
● Łazanki z kapustą (1, 3*, 5*, 9*, 11*) ● Łazanki z kapustą, kiełbasą, pieczarkami i zieloną pietruszką |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)