Jadłospis
Od 03.02.2025 do 07.02.2025
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (03-02-2025) |
● Zupa ziemniaczana z jarzynami (9) ● Spaghetti bolognese z makaronem pełnoziarnistym lub zwykłym, posypane żółtym serem (1, 7), kompot wieloowocowy |
● Spaghetti wegetariańskie (1, 9) ● Filet z kurczaka z pieczarkami i cebulką (1) ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z warzywami, rukolą (10) i ziarnami słonecznika ( 1*,5*, 6*, 7*, 8*, 11) |
Wtorek (04-02-2025) |
● Rosół z ryżem i włoszczyzną (1, 9) ● Grillowany filet z kurczaka, ziemniaki, surówka z białej kapusty (7) kompot wieloowocowy |
● Kluski na parze z sosem jogurtowym (7) ● Ryż z warzywami ● Sałatka z trzech rodzajów sałat z pomidorem |
Środa (05-02-2025) |
● Zupa z fasolki szparagowej z jarzynami (4) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z twarogiem i musem z truskawek (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Pulpety z udźca z indyka w sosie własnym gotowany na parze z jarzynami i warzywami (1), kasza jęczmienna (1), kompot wieloowocowy ● Warzywa pieczone - cukinia, papryka, bakłażan i pieczarki ● Naleśniki z warzywami - z pomidorem, cebulą, pieczarkami i kukurydzą (1, 3, 7) ● ogórek kiszony |
Czwartek (06-02-2025) |
● Krem z białych warzyw z grzankami (1, 6, 7) ● Filet z kurczaka panierowany (1, 3) ● Ziemniaki ● Sałatka wielowarzywna (10) |
● Makaron z tuńczykiem warzywami i jajkiem (1, 3) |
Piątek (07-02-2025) |
● Zupa pomidorowa z makaronem i jarzynami zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Filet z dorsza (1, 3), ziemniaki (7), surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem (1,7), kompot wieloowocowy |
● Pierogi z ziemniakami, serem i cebulką(1, 3, 7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)