Jadłospis
Od 14.01.2019 do 18.01.2019
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (14-01-2019) |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (9, 1) ● Filet z kurczaka (soute) kasza pęczak (1), sos śmietanowy (1, 7), bukiet warzyw gotowanych na parze, kompot wieloowocowy |
● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z ziarnami słonecznika i pomidorem ● Filet z kurczaka z cebulką |
Wtorek (15-01-2019) |
● Krupnik z jarzynami (1, 9) ● Kotlety mielone z mięsa drobiowego i wieprzowego (1, 3), ziemniaki, buraczki, kompot wieloowocowy |
● Pierogi z truskawkami i masłem, lekko posypane cukrem ● Ziemniaki ● Ryż z warzywami ● Sałatka wielowarzywna |
Środa (16-01-2019) |
● Zupa koperkowa z ryżem i jarzynami (9) ● Makaron z twarogiem, masłem, lekko posypany cukrem (1, 7), kompot wieloowocowy |
● Eskalopki z kurczaka (1, 3) ● Ziemniaki ● Naleśniki ze szpinakiem i sosem jogurtowym (1, 3, 7) ● Sałatka z pora z jogurtem naturalnym (7) |
Czwartek (17-01-2019) |
● Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą (1, 4) ● Pieczone udko z kurczaka (1), kluski śląskie, kapusta czerwona gotowana lekko okraszona boczkiem, kompot wieloowocowy |
● Sałatka z sałaty lodowej z pomidorem, czerwoną cebulą, rukolą i oliwkami |
Piątek (18-01-2019) |
● Zupa pomidorowa z jarzynami i makaronem zabielana jogurtem naturalnym (1, 9, 7) ● Filet z mintaja (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Makaron z brokułami |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)