Jadłospis
Od 02.09.2019 do 06.09.2019
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Wtorek (03-09-2019) |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (9, 1) ● Pieczone udko z kurczaka, kluski śląskie, mizeria z jogurtem naturalnym i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Kopytka z kaszy jaglanej z pesto* (1, 3, 7) ● Sałatka z warzywami i avocado (10) |
Środa (04-09-2019) |
● Krupnik z jarzynami (1, 9) ● Naleśniki z mąki mieszanej – pełnoziarnistej i białej z twarogiem i musem z truskawek (1, 3, 7) kompot wieloowocowy |
● Pulpety w sosie pomidorowym (1, 7) ● Ziemniaki ● Klopsy z kaszy gryczanej z cebulką i twarogiem (1, 3, 7) ● Sałatka z zielonym ogórkiem i rzodkiewką (10) |
Czwartek (05-09-2019) |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● Filet z indyka gotowany na parze, kasza z warzywami, kompot wieloowocowy |
● Racuchy z jabłkami (1, 3, 7) ● Sałatka z trzech rodzajów sałat z granatem i orzechami (7, 8, 10) ● Tarta z warzywami (1, 3, 7) |
Piątek (06-09-2019) |
● Zupa pomidorowa z ryżem i jarzynami (4) ● Filet z dorsza (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Makaron z warzywami (1, 3, 7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)