Jadłospis
Od 28.09.2020 do 02.10.2020
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (28-09-2020) |
● Kapuśniak z jarzynami (9) ● Kurczak pieczony w pomidorach z makaronem pełnoziarnistym, posypany żółtym serem (1), kompot wieloowocowy |
● Makaron z sosem pomidorowym (1) ● Filet z kurczaka z pieczarkami i cebulką (1) ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z melonem i rukolą (10) |
Wtorek (29-09-2020) |
● Rosół z makaronem i włoszczyzną (1, 9) ● Filet z indyka gotowany na parze, ziemniaki pieczone, warzywa - papryka, cukinia, marchewka, pieczarki, kompot wieloowocowy |
● Ryż z jabłkami, masłem i cynamonem (7) ● Makaron pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami (1) ● Ziemniaki ● Kotlety warzywne (1, 3, 7) ● Kapusta zasmażana (1) ● Sałatka z trzech rodzajów sałat z pomidorem |
Środa (30-09-2020) |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (9, 1) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej (1, 3, 7) z dżemem truskawkowym, kompot wieloowocowy |
● Pulpety w sosie koperkowym (1, 3, 7), kasza jęczmienna (1), bukiet warzyw gotowanych na parze, kompot wieloowocowy ● Kasza pęczak z jarmużem i czosnkiem ● Papryka faszerowana ryżem i warzywami-z cukinią, bakłażanem, kukurydzą, cebulą i pieczarkami posypana żółtym serem (7) ● Sałatka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką |
Czwartek (01-10-2020) |
● Krupnik z jarzynami (1, 9) ● Pieczone udko z kurczaka (1), kluski śląskie, kapusta czerwona gotowana lekko okraszona boczkiem, kompot wieloowocowy |
● Kotlety z kalafiora (1, 3) ● Bukiet warzyw gotowanych na parze ● Sałatka wielowarzywna (10) |
Piątek (02-10-2020) |
● Zupa pomidorowa z ryżem i jarzynami (4) ● Filet z dorsza (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Pierogi z kapustą okraszone cebulką (1, 3, 7) ● Ryba w sosie z czerwonej soczewicy (1, 3, 7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)