Jadłospis
Od 16.09.2019 do 20.09.2019
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (16-09-2019) |
● Zabielana zupa jarzynowa z ciecierzycą (1, 7, 9) ● Potrawka z kurczaka gotowanego na parze z groszkiem, marchewką i ryżem (1), kompot wieloowocowy |
● Eskalopki z kurczaka (1, 3) ● Kotlety z ziemniaków z cebulką (3, 1) ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z rukolą, pomidorem i oliwkami |
Wtorek (17-09-2019) |
● Zupa fasolowa z jarzynami (9, 1) ● Kotlety mielone wieprzowo-drobiowe z kaszą (1, 3), ziemniaki, buraczki, kompot wieloowocowy |
● Pierogi z twarogiem, masłem, lekko posypane cukrem (1, 3, 7) ● Makaron z warzywami i pesto z buraka (1, 7) ● Sałatka wielowarzywna |
Środa (18-09-2019) |
● Krem z marchewki i jarzyn z grzankami pełnoziarnistymi (9, 1) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z owocami i bitą śmietaną naturalną(1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Gulasz wieprzowo – wołowy (1) ● Kasza gryczana ● Curry warzywne z ryżem ● Surówka z białej kapusty z koperkiem ● Sałatka z pora i ogórka (7, 10) |
Czwartek (19-09-2019) |
● Krupnik z jarzynami (1, 9) ● Pieczeń z indyka (1, 7), kluski, surówka z białej kapusty z koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Pieczone udko z kurczaka ● Kopytka z warzywami i sosem pomidorowym (1, 3, 7) |
Piątek (20-09-2019) |
● Zupa pomidorowa z makaronem i włoszczyzną (9) ● Filet z mintaja (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy |
● Tortilla z kurczakiem, sałatą, rukolą, pomidorem, cebulką, kukurydzą, serem i sosem jogurtowo-czosnkowym (1, 3, 7) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)